Bangladesh

Bangladesh er et av verdens mest tettbefolkede land, og her bor det flere millioner mennesker som tilhører ulike minoritetsgrupper. Disse opplever å bli diskriminert og holdt utenfor i samfunnet de bor i. De blir ofte nektet statsborgerskap, har ikke rett til å eie land og har vanskelig for å få jobb. De fleste minoritetsgruppene lever i dyp fattigdom.

Barna i disse minoritetssamfunnene har dårlig tilgang på utdanning. Flere får ikke utdanning på sitt morsmål, og har store problemer med å forstå hva som blir undervist. Ettersom familiene er så fattige må flere av barna jobbe, og får derfor ikke gå på skolen. 

I Hei Verdens prosjekt i Bangladesh får elever fra minoritetsgruppene gå i leksegrupper, hvor de får hjelp av en lærer. Dette ser vi gir gode resultater, og flere av disse barna oppnår gode resultater på skolen. Det er også startet «child-clubs» hvor elever som trenger ekstra oppfølging og undervisning får den hjelpen de trenger. Dette har blitt et veldig stort behov i kjølvannet av pandemien, som førte til at skolene i Bangladesh var stengt i 18 måneder. I tillegg er det blitt utviklet skolebøker på elevenes eget morsmål, slik at de kan få undervisning på et språk de forstår. 

Hvert år blir store deler av landsbygda i Bangladesh oversvømt. Der det før var tørt land blir det da en innsjø. Flommen varer opptil 6 måneder og i denne perioden blir mange barn forhindret fra å gå på skolen fordi skoleveien eller klasserommet er oversvømt. Hei Verden støtter byggingen av båtskoler. Dette er båter med lærer og klasserom som fungerer som skole i flomtiden. De kan også frakte elevene til sin egen skole. På denne måten slipper barna som bor i disse områdene å miste et halvt år med undervisning hvert skoleår, og flere av barna fullfører skolegangen. 

Det kan være vanskelig å være jente i Bangladesh. Det er tradisjon at kvinner er hjemme og steller i huset og oppdrar barn. Derfor blir heller ikke utdanning for jenter prioritert. Flere jenter må gifte seg tidlig, og da må de slutte på skolen. Hei Verden jobber for at jenter skal få gå på skole på lik linje som gutter i Bangladesh.

I Bangladesh samarbeider vi med Ethnic Community Development Organization (ECDO) og Strømmestiftelsen Bangladesh

Les mer om Bangladesh på Hei Verden-bloggen: