Fotballhelt i Zambia

Det er et språk som snakkes over hele verden: Fotball! Da den norske Englandsproffen hev seg over ballen på gress-slettene i Mpika, var det vill jubel på sidelinja.

Men dere vil vel gjerne ha et skikkelig lærball? Erik Nevland trekker opp ballen tll sønnen sin, og Felix (8) gir tilbake en hjemmelaget landsbyfotball. - Den tror jeg Jesper vil bli fantastisk glad for!

Det er heldigvis ikke utstyret som er avgjørende for om det er moro på banen. Skolelaget på Danger Hill skolen kan ha ett og annet å lære av fotballproffen, til gjengjeld har han ganske mye å lære om det zambisk undervisningssystemet. Danger Hill skolen er en Community School. - Den har vi som bor her bygget selv, forklarer rektor. - En community school eies og drives av landsbyen, her kan alle komme, du trenger ikke dyr skoleuniform eller dyre skolepenger. Hvis noen elever dropper ut av skolen på grunn av sykdom hjemme, eller andre grunner, er de hjertlig velkommen tilbake igjen.

Over 70% av ungene i Mpikadistriktet går ikke på skole, så behovet for en skole som også de som ikke eier noe kan gå på, er stort! Hei Verden har vært med å bygge flere slike skoler i Mpika de siste årene.

Erik Nevland er i ferd med å forlate proffeventyret i Fulham til fordel for gamlelaget Viking i Stavanger. - Jeg har stor tro på skape blest om retten til utdanning gjennom fotball, sier Erik. Mange av hans proffkolleger i England støtter opp om 1Goal-kampanjen i forbindelse med fotball-VM. - Klart vi må bruke vår posisjon til noe som er så viktig for så mange.

Han blir vist rundt på skolen i Danger Hill. Omvisningen tar ikke lang tid. Selv om det går tre hundre elever her, er det bare to klasserom. Kontrasten er ganske stor til de skolene Erik gikk på da han var gutt: Hundvåg, Kampen, Kannik og Tastaveden, som faktisk alle har hatt Hei-aksjoner de siste årene!
- Jeg har lyst å si til norske skoleelever at det er utrolig lite som skal til for å hjelpe, sier Erik, for eksempel å bidra til ett års skolegang for en unge i Zambia. Han oppsummerer møtet med Zambia met ett ord: - Inspirerende!

Bildeserier

Se flere bilder fra Nevland i Zambia