Hvordan lager man sjokolade?

Anny fra Norge er på besøk hos peruanske Fiorella. I denne filmen viser Fiorella hvordan hun lager sjokolade med planter som vokser i familiens kjøkkenhagen.

Les teksten først, se filmen etterpå.
Deretter kan dere gjøre oppgavene.

 

Sjokolade i hagen?

Planten Fiorella og familien dyrker i kjøkkenhagen er en kakaofrukt som inneholder kakaobønner. Det er disse bønnene man bruker til å lage sjokolade. Kakaofrukten vokser direkte på stammen og på de tykkeste grenene på kakaotreet. En moden frukt kan være rødbrun eller gul, og den minner om en melon. En frukt inneholder mellom 20 og 50 kakaobønner. Kakaobønnene er innkapslet i et søtt geleaktig fruktkjøtt, og ligner litt på mandler. 

Prosessen

Det er en ganske komplisert prosess å lage sjokolade av kakaobønner. For at bønnene skal bli til sjokolade må de gjæres, eller fermenteres. Under gjæringen blir kjernen porøs og brun, og de får en litt bitter smak som minner om sjokolade.

Etter gjæringen må bønnene tørkes i solen slik at de ikke blir ødelagt under transport og lagring. Deretter må kakaobønnene ristes (brennes). Ristingen er kanskje den viktigste prosessen i hele sjokoladeframstillingen, og den har stor betydning for hvordan sjokoladen smaker. Smaken er avhengig av temperaturen og hvor lenge bønnene ristes. Dette gjøres ofte på en fabrikk, men kan også gjøre det i en kjele over et bål.

Deretter må bønnene knuses, og skallet fjernes. De knuste bønnene males til kakaomasse. Om du presser kakaomassen får du ut fettet eller kakaosmør. Av kakaosmør kan du lage hvit sjokolade. En ferdig melkesjokolade består som oftest av kakaomasse, kakaosmør, sukker og melkepulver eller kondensert melk. Dette varmes opp, blandes sammen og presses til slutt til en sjokoladeplate eller sjokoladebar. Mørk sjokolade inneholder lite eller ingen melk.

Historikk

Man antar at kakaotreet vokste vilt i jungelen rundt elvene Orinoco og Amazonas, og at mayafolket var de første til å plante kakaotrær fra omkring 600-tallet. Mayafolket er et av urfolkene i Sør-Amerika. De brukte kakaobønnene til å lage drikken Chocolatl, som betyr bittert vann. De trodde at kakao hadde en helbredende effekt på mennesker, og ble derfor også brukt som medisin og i en rekke seremonier. 

Kakaobønnene ble etterhvert berømte, og flere ville ha tak i dem. De hadde lang holdbarhet, og var lette å frakte med seg på skip. De ble derfor brukt som betalingsmiddel på handelsreiser. Man kunne kjøpe blant annet dyr og slaver(!) med kakaobønnene. 

Det var i forbindelse med koloniseringen av Sør-Amerika at Europa først fikk høre om kakao, altså på 1500-tallet da blant annet Columbus og Hernan Cortes fra Spania ankom det Søramerikanske kontinentet. De første sjokoladefabrikkene i Europa ble startet i Spania, og deretter i Italia. I Europa var sjokolade lenge en luksusdrikk som var ment først og fremst for overklassen. 

Kilder: 

sjokolade – Store norske leksikon (snl.no)

Sjokoladens historie (freia.no)


REPETISJONSOPPGAVER

  • Gjenfortell, eller skriv ned, hvordan sjokolade lages.

  • Gjenfortell, eller skriv ned, det du lærte om kakaoplanten.

  • Gjenfortell, eller skriv ned, det som overrasket deg mest av kakaoen historie.

  • Hva er de viktigste ingrediensene i sjokolade?

OPPGAVER

  • Lag en mini tegneserie hvor du tegner prosessen steg for steg.

  • Bruk nettet og finn ut hvilke andre land i verden som produserer kakao. Hvilke(n) verdensdel(er) er de fra?

  • Gå i butikken, eller søk på nett og finn ut: Hvor kommer kakaoen i sjokoladene i butikkene i Norge fra? Lag en liste.