Sjef i eget liv
Livsmestring for ungdom
I mange av våre prosjektland dropper ungdom ut av skolen grunnet fattigdom, krig og konflikt eller nedsatt funksjonsevne. Spesielt jenter har liten mulighet til å bestemme over seg selv og sin egen fremtid, og blir gjerne betraktet som en økonomisk byrde av foreldrene. Mange blir derfor giftet bort i svært ung alder, og blir mødre mens de selv bare er barn.
Sjef i eget liv er et livsmestringsprogram for ungdom som har droppet ut av skolen hvor de lærer å lese- og skrive, lærer om sine rettigheter og får praktisk yrkesopplæring. Programmet myndiggjør ungdommene gjennom kunnskap og ferdigheter. Målet er at de skal bli i stand til å tjene egne penger, bli selvstendig og stolte. De skal bli sjef i eget liv.
Sjef i eget liv startet i Bangladesh i 2006 under navnet Shonglap. Programmet viste svært gode resultater og ble videreført til Nepal, hvor det fikk navnet Samvad, og deretter til fire land i Øst-Afrika, hvor det ble kalt Bonga. Disse tre ordene – Shonglap, Samvad og Bonga – betyr alle «dialog» på sine respektive språk.
Sjef i eget liv består av tre deler:
Del 1. Dialog & problemløsning
Ungdommene møtes daglig i grupper på 25-30, sammen med en veileder. Der kartlegger de hverdagen sin, analyserer utfordringer og diskuterer løsninger. Sammen med veilederen lærer ungdommene om tema som helse, hygiene, diskriminering, medgift, hiv/aids, barneekteskap, trafficking, prostitusjon og rettigheter.
Del 2. Ferdigheter og livsmestring
Ungdommene får opplæring i ferdigheter som problemløsning, beslutningstaking, kreativ tenkning, kommunikasjon, selvbevissthet, empati, mestring av stress, lesing og skriving. En viktig del er også å spre kunnskapen videre. Dette gjør de for familie og naboer, gjennom gatedrama og folkemøter.
Del 3. Yrkesopplæring
Mange av ungdommene får også en yrkesopplæring, for å kunne skape seg en jobb og tjene egne penger. Enkelte blir med i spare- og lånegrupper, og investerer det de har spart i verktøy, symaskin, husdyr etc. Andre får hjelp til å komme tilbake til skolen, så de de kan fortsette utdanningen sin.
Les mer om Sjef i eget liv