Matretter fra Bangladesh

Tre typiske matretter fra Bangladesh. Oppskriftene kan lastes ned en og en nederst på siden.

 

Naanbrød med yoghurt

Naanbrød er kanskje noe du forbinder med indisk mat. Det er like vanlig i Bangladesh. Her er en oppskrift du kan prøve hjemme eller i "mat og helse".

Ingredienser:

2dl helmel
2ss sukker
25gr gjær (halvpakke)
1ts salt
2ts bakepulver
4ss olivenolje
3d matyoghurt (gresk type)
1ss garam masala evt. kummin eller koriander

Slik gjør du:

  1. Lunk melken til den er fingervarm, tilsett sukker og smuldret gjær. La blandingen stå i ca. 15 minutter.

  2. Tilsett det øvrige, bruk så mye mel at deigen blir smidig og glatt. La deigen til nanbrødene heve ca. 1 time på et lunt sted.

  3. Sett stekeovnen på 275 °C.

  4. Ha deigen på melet bakebord og del den i 6 biter. Trykk emnene flate og kjevle ut til ca. 1/2 cm tykkelse.

  5. Legg emnene på bakepapirkledd stekeplate og stek midt i den varme ovnen 2 - 4 minutter. Snu en gang under stekingen. Pass godt på brødene mens de stekes så de ikke blir brente. Serveres straks.

Oppskriften er hentet fra tine.no


Korma med fisk

Maten i Bangladesh er veldig inspirert av indisk mat. Mange bangladeshere sier at India er inspirert av bangladeshisk mat. Kanskje de er inspirert av hverandre? I Bangladesh består maten ofte av linsesuppe, ris, naanbrød og en eller form for fisk. Her får du oppskriften på en type bangladeshisk fisk.

Korma er en rett med lang historie, oppskriften kan spores helt tilbake til 1500-tallet. Korma er, kort sagt, en rett der kjøtt eller grønnsaker er stekt med vann, yoghurt eller fløte.

Ingredienser:

1 kg fisk
1/2 kopp yoghurt
1/ kopp løk paste
2 ts ingefær paste
1 ts hvitløk paste
1 ss koriander paste
Kardemomme
Kanelstenger, en til to stykker
2 ts salt
3/4 kopp Ghee (olje)
6 grønn chilli
2 ss kewra
1 ss sukker
1 ss sitronsaft

Slik gjør du:

Bruk en stor fisk for korma ( I Bangladesh er karpe vanlig i denne retten). Ikke kutt fisken inn i for små biter. Legg alle ingrediensene, bortsett fra de grønne chiliene og kewra, i en kjele. Bland godt.  La retten småkoke under lokk på lav varme. Snu fisken en gang (vær forsiktig). Når vannet nesten er fordampet, tilsett grønn chili og kewra. Småkok i en halv time på svak varme.  Når oljen begynner å flyte på toppen, er du ferdig.

Server med lime, linsesuppe, ris og naanbrød.

Oppskriften er hentet fra thebangladeshikitchen.com


Linsesuppe

Dal, eller linesuppe, er med til alle måltider i Bangladesh, enten som siderett eller forrett. Indere mener det er en indisk rett, men drar du til Bangladesh vil de si at det egentlig kommer fra Bangladesh. Hvem som har rett er vanskelig å si. Dette trenger du til ca. 2-3 porsjoner.

Ingredienser

1 løk
2 krm spisskummen
2 krm korianderfrø
2 fedd hvitløk
2 gulrøtter - finhakket
2 stangselleri - finhakket
1l vann
2,5dl røde linser
1 krm chillipulver
1ts spisskummen
1ts paprikapulver
1ts gurkemeie
1stk laubærblad
3 ss grønnsaksbuljong
salt

Slik gjør du:

  1. Stek løken myk i litt olje. Ha oppi i spisskummenfrø, korianderfrø og hvitløk og stek videre mens du rører rundt i ca 1 minutt.

  2. Tilsett resten av ingrediensene unntatt salt og la det småkoke under lokk i ca 20 min.

  3. Fjern laurbærbladet og mos ca halvparten av suppa med en stavmikser.

Oppskrift fra klikk.no


Last ned oppskriftene