Matretter fra Laos

Oppskrifter på populære laotiske matretter.

 

Ris er en del av de fleste laotiske måltid, og mest typisk er sticky rice eller kleberis. Det er en ristype som kokes på en spesiell måte slik at den blir ”klissete”. Sticky rice er like vanlig som poteter i Norge. Du spiser den ved å rulle en liten klump i hånden, og så dyppe den i en av sausene som hører til måltidet.

Dersom det ikke er ris på menyen, er det ganske sikkert nudlesuppe!

Typiske ingredienser i laotisk mat er fisk, kylling, and, kjøtt av svin, okse og vannbøffel – og mye grønnsaker! Vanlig krydder er hvitløk, chili, fersk koriander og sitrongress.

I Laos sitter en gjerne ved et lavt bord, på huk eller små lave krakker, og spiser. Spiseredkapene er hendene, pinner og skje.


Khao Soi, nudelrett fra Nord-Laos.

Ingredienser

Kjøttsaus:

  • 10 store tørkede røde chili

  • 2 kopper vann

  • 3-5 fedd hvitløk

  • 1 gul løk

  • salt

  • 4 ss solsikke/rapsolje

  • 3 ss bønnepasta (alternativ soyabønner på boks som du moser til en pasta)

  • 200 gr svinekjøtt

  • 1 ½ kopp vann

  • 1 terning hønsebuljong

  • ½ ts salt

Nudler:

  • 375 g nudler (tørre, flate risnudler)

  • En god håndfull oppskåret kylling

  • Ca 3 kopper hakket grønne grønnsaker, feks:

  • grønne bønner, spinat, brønnkarse 

  • 5 vårløk

  • korianderblader

Slik går du frem:

  1. Ta ut frøene av chiliene, legg de i gryten med 2 kopper vann. Kok i 5 minutter til chiliene er store og myke.

  2. Avkjøl. Ta ut og tørk chiliene. Bruk blender eller food porcessor og mos dem til en pasta.

  3. Hvitøk og charlottløk moses sammen med salt i et par minutter.

  4. Varm olje i en wok. Ha i løkmiksen, fres i 2 minutter på sterk varme. Reduser varmen og la det steke til det er gyllent. Ha i chilipastaen, deretter bønnepastaen. Rør i 2 minutter.

  5. Ha i svinekjøttet. Stek i 2-3 minutter. Ha deretter i 1-1 ½ kopp vann. La det koke på lav varme til massen tykner. Ha i buljong og salt.

  6. Finn fram en gryte og kok opp 2 liter vann. Ha i nudlene. Kok til de er al dente. Hell av vannet og sett til side.

  7. Finn fram en gryte og kok opp 6 kopper vann. Ha i kylling og salt, kok i 10 minutter. Ha i grønnsakene, bortsett fra vårløk o gkoriander. Småkok i ytterligere 2 minutter.

  8. Ha nudlene i 5 ulike boller. Ha i ca en ½ kopp kjøtt saus i hver bolle. Topp dette med hakket vårløk og koriander. Øs deretter opp grønnsaksblandingen i hver skål, dander en tredjedel på den ene siden av nudlene i hver bolle. Fjern kyllingbitene. Hell deretter forsiktig resten av kraften over nudlene i hver bolle.

  9. Ved servering sett fram en bolle soyasaus, chili, sukker og limeskiver – som hver kan krydre med etter smak!


Kyllingsuppe

Til fire personer

Ingredienser

  • 2 kopper vann

  • 2 ts salt

  • ½ buljong terning (hønsebuljong)

  • 1 kyllingbryst 

  • 1 stilk sitrongress

  • 1 grønn chilli

  • 3 fedd hvitløk

  • ½ kopp finhakket vårløk (den grønne delen)

  • finhakket koriander (ca ½ kopp)

  • finhakket mynte (1/2 dl)

  • 1 lime

  • 1 spisekje fiskesaus

Slik går du fram

  1. Kok opp vann, tilsett salt og buljong. Kok kyllingen med på lav varme i 5 minutter.

  2. Grill sitrongress (den hvite delen), chili og hakket hvitøk i ovnen. Fjern de ytre brune lagene på sitrongresset og knus resten med baksiden av en kniv. Ha i gryta.

  3. Fjern det brune skallet fra hvitløken, og ha i hvitløkspresse. Knus også den grillede chilien. Bland hvitløk og chili med blender e.l.

  4. Ta opp kyllingbryst og del i tynne skiver.

  5. I mellomtiden fjerner du gryta fra varmen, ha i hvitløk og chili, deretter koriander, vårløk, mynte og saften fra limen.

  6. Ha i kyllingbitene, og til sist tilsettes fiskesausen. Smak til med eventuelt mer limesaft og fiskesaus.

  7. Server med klebrig ris!


Stekt ris fra Luang Prabang

Ingredienser

Stekt ris:

  • ¼ til ½ kopp olje

  • ¼ kopp hakket hvitløk

  • ¼-1/2 kopp oppskåret kylling

  • 1 aubergine, delt i 8

  • ½ kopp bambusskudd 

  • ½ kopp lange bønner

  • ½ kopp rødløk i 1 cm store biter

  • ½ kopp østerssopp

  • 2 kopper kald kokt ris

  • 2 ss soyasaus

  • 2 ss østerssaus

  • 1 tomat i skiver til garnityr

Suppe:

  • 1 kopp vann

  • 2 ss soyasaus

  • 1/3 kopp hakket kinakål

  • Tofu – ca 4 biter 2 cm

  • Svart pepper etter smak

Slik gjør du

Stekt ris:

  1. varm olje i en wok, ha i hvitløk. Stek i et halv minutt til løken begynner å bli gyllen. Ha i kylling. Etter ca 1 minutt ha i aubergine, bambusskudd. Rør hele tiden. Ha deretter i bønner, rødløk og sopp.

  2. Ha i risen. Når den er varm heller du over soyasaus, chilipasta og østerssaus. Rør og stek til alt er blandet og varmt.

  3. Før servering: Ta litt olje i en kopp eller risbolle. Legg et par tomatskiver i bunnen før du fyller opp med den stekte risblandingen. Hold en tallerken over mens du snur koppen opp ned – vips, du har en lekker porsjon Stekt Ris klar til servering.

Suppe:

  1. Ha i vann og soyasaus i en liten gryte. Kok opp, slå ned varmen så det småkoker. Ha i grønnsakene og tofukubene. Småkok i 3 minutter.

  2. Hell suppen i små boller og dryss over litt svart pepper. Serveres ved siden av risen.


Fisk dampet i bananblader

Ikke alle har bananblader hjemme - bruk aluminiumsfolie i stedet!

Ingredienser

  • 750 g fersk fiskefilet 

  • 125 g fersk ingefær 

  • saften av 1 sitron 

  • 2 ss peanøttolje 

  • 1 ss sesamolje 

  • 6 fedd hvitløk i fine skiver 

  • 3 ss sesamfrø 

  • 2 ss soyasaus 

  • Bananblader - eller aluminiumsfolie

Slik gjør du:

  1. Skrell ingefær og kutt i tynne skiver. Legg den en stund i sitronsaften.

  2. Varm så olje i en panne og surr hvitløk sakte til den blir gylden. Hell dette over ingefæren. I den samme pannen tørrstekes sesamfrøene til de er gyldne. Hell over hvitløk/ingefærblandingen. Ha i soyasaus. 

  3. Legg klar passende stykker av folie. Legg en filet på hver og fordel sausen over. Pakk sammen og damp hver pakke i ca 15 minutter. 

  4. Server med ris.


Laotiske fiskeboller

Gir ca. 24 fiskeboller

Ingredienser

  • ½ kg hvite fiskefileter

  • 2 ss fiskesaus

  • 3 røde chilier uten frø, finhakket

  • 1 ½ ts finhakket sitrongress (kun den hvite delen)

  • 4 fedd hvitløk, pressede

  • 3 vårløk, finhakkede

  • 2 ss friske korianderblad, hakkede

  • 1 egg, pisket

  • 2 ss rismel

  • olje til frityrsteking

  • 2 ss friske korianderblad, hakkede, ekstra

  • 1 sitron i båter, til servering

Slik gjør du

  1. Finhakk fiskefiletene, for hånd eller med kjøkkenmaskin. 

  2. Bland fisk og fiskesaus i en bolle. Tilsett chili, sitrongress, hvitløk, vårløk og koriander og bland godt. Tilsett egg og rismel og rør til det er godt blandet.

  3. Fukt så hendene lett og form ca. 3 cm store boller av blandingen. 

  4. Varm oljen i en dyp stekepanne og stek fiskebollene i 2 porsjoner på middels varme til de er gyldne. La dem dryppe av på kjøkkenpapir.

  5. Dryss med ekstra koriander og server straks med sitronbåter.


AIOAN CHUA NOEUNG PHSET KRETNI (STEKT KYLLING MED SOPP)

Ingredienser

  • 6 tørkede kinesiske sopp (black fungus)

  • 1 liten kylling

  • 4 fedd hvitløk knust

  • 1/2 ts fin raspet ingefærrot

  • 2 ss olje

  • 2,4 dl vann

  • 2 ts sukker

  • 2 ss hakket frisk koriander

Slik gjør du

  1. Bløtlegg soppen i varmt vann i 30 minutter. Press den tørr, kutt av stilker og del opp i store biter.

  2. Kyllingen deles i små serveringsstykker. 

  3. Stek hvitløk og ingefær i olje noen sekunder, ha i kylling og surr til den får farge. Ha i sopp, vann og sukker. Dekk til og la det surre til det er mørt og kyllingen er kokt. 

  4. Dryss med koriander og server med ris.