Matretter fra Zambia
Oppskrifter på populære zambiske matretter.
Nshima
Nshima spises hver dag av de fleste i Zambia og er derfor en viktig del av det zambiske kjøkken. Det brukes som et tilbehør, litt som poteter eller ris. For å lage Nshima trenger du maismel. Da må du til en dagligvare med utvidet sortiment. Prøv også helsekostbutikker.
OBS! Maizenna er et stivelsesmiddel og IKKE maismel, det egner seg ikke til å lage Nshima.
Ingredienser
1 kopp kaldt vann
3 kopper kokende vann
2-3 kopper maismel
Slik går du fram
Kok 3 kopper vann i en gryte. Rør litt av maismelet ut i koppen med kaldt vann. Hell blandingen i det varme vannet og rør ut til det får en grøtaktig konsistens. Legg på lokk og la det småkoke i ca. 15 minutter. Skru ned varmen litt og tilsett resten av maismelet litt og litt under konstant omrøring. Pass på å jevn ut alle klumper. Fortsett å røre til nshimaen får en fast konsistens. Skru ned varmen på lavt, legg på lokk og la nshimaen koke et par minutter. Rør om en gang før servering.
Nshima kan serveres sammen med fisk, kjøtt og grønnsaker. Gjerne sammen med en av de andre rettene på denne siden.
Ifsashi
Ifsashi er en type grønnsakstuing, tradisjonelt laget av gresskarblader, men spinat fungerer også godt. Serveres gjerne sammen med Nshima.
Ingredienser
2 bunter spinat (eller andre grønne blader) vasket og finhakket
250 ml. malte peanøtter
salt (etter smak)
1 oppskåret løk
2 oppskårne tomater
vann
Slik går du fram
Kok opp løken, tomatene og peanøttene i litt vann i en gryte. Tilsett salt etter behov. Tilsett så den hakkede spinaten etter et par minutters koking. La retten småkoke i 15 – 20 minutter og rør om av og til. Når peanøttene er myke og retten har fått en ganske tykk smøraktig konsistens tas gryten av. Retten kan serveres varm eller kald.
Gryte med kylling og okra
Slik gjør du
Kutt grønnsakene i biter. Kutt kyllingen i biter.
Ta olje, smør, hvitløk, grønn pepper og løk i en panne, og la det surre til grønnsakene er myke.
Ha i kyllingen, stek i 20 minutter.
Ha i tomatene, og la det surre i ytterligere 10 minutter.
Ha i ketsjup, Worcestershire saus, eddik, okra, salt og vann.
La alt småkoke i 20 minutter.
Server med ris eller nshima.
Fisk med kokebananer
Ingredienser
4 fileter av hvit fisk
1 kopp vann
2/3 kopp eddik
1 ss sukker
50 g smør
2 ss olje
2 ss tørket persille
1 hvitøksfedd, knust
2 grønne bananer
3 middels store tomater
2 ss tomatpurè
1 ts salt
2 store løk, kuttet i biter
1 grønn paprika, kuttet i biter
Slik gjør du
Rens fisken og legg i ildfast form.
Varm oljen i en panne, ha i smør, paprika, løk og hvitløk. La det surre til løken er myk.
Ha i hakket tomat og la det surre i 10 min til.
Ha så i puré, pepper, sukker, salt, vann og eddik. Rør godt. Småkok i 10 min.
Skrell bananene, skjær i tynne skiver og legg i formen sammen med fisken. Hell den varme sausen over, dryss over persille. Legg over folie, og la det hele bake i ovnen på 180 grader i ca 35 minutter.
Server med kokt ris!
Søtpotetstuing
Slik gjør du
Varm olje i en gryte, ha i løk og hvitløk og stek til den er gylden.
Ha i tomater, purè og pepper. Kok til tomatene er myke, ca 10 minutter.
Ha i poteter, vann og salt.
La koke i 35-30 minutter til potetene er gjennomkokt.
Serveres med ris eller nshima
Bønner i tomatsaus
Ingredienser
200 g kidneybønner
1 ts karri
1 ts chili(pulver)
3 store tomater
2 ss tomatpuré
1 ss sukker
1 stor løk
4 ss olje
vann
Slik gjør du
Skyll bønnene, og legg dem i vann over natten.
La vannet renne av, legg bønnene i en gryte og hell over nok vann til at bønnene er dekket. La koke i 30 minutter.
Ha i olje, kuttet tomat, løk, karri, puré, sukker og eventuelt mer vann til å dekke bønnene. La småkoke i 2 timer. Ha i mer vann underveis om nødvendig.
Retten er ferdig når bønnene er myke og sausen tykk.
Server med ris eller nshima